Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Αποτελέσματα Εκλογών 2012 - Οικονομική καταστροφή και απομόνωση.

Μεγάλος προβληματισμός έχει προκύψει στην ελληνική κοινωνία από τα αποτελέσματα των εκλογών, τα οποία θυμίζουν οργουελικό σενάριο.

Ιδιαίτερη έκπληξη και σοκ έχει προκαλέσει το εκλογικό αποτέλεσμα της  Χρυσής Αυγής. Από 0,29% που είχαν στις εκλογές του 2009 και φυσικά 0 έδρες, 6,97% και 21 έδρες στις εκλογές του 2012. Πολλοί λένε ότι η μεγάλη κερδισμένη σ’ αυτές  τις εκλογές είναι η άκρα δεξιά, ενώ άλλοι απορούν με το γεγονός ότι στους τόπους σύμβολα για τις θηριωδίες που υπέστησαν από τον ναζισμό υπήρξαν πολίτες που ψήφισαν Χρυσή Αυγή.

Στα μαρτυρικά Καλάβρυτα στις 13 Δεκεμβρίου 1943 εκτελέστηκαν 848 κάτοικοι και 200 κάτοικοι από τα γύρω χωριά ενώ η πόλη καταστράφηκε ολοσχερώς από τη φωτιά. Η τραγωδία αυτή αποτέλεσε ένα από τα αγριότερα ομαδικά εγκλήματα του ναζισμού εναντίον άοπλου πληθυσμού.

Η θυσία των Καλαβρύτων αναδείχθηκε σε παγκόσμιο σύμβολο ελευθερίας και ειρήνης. Στον τόπο της εκτέλεσης, ο Λευκός Σταυρός και η Πετρωμένη Καλαβρυτινή Μάνα, αιώνια σύμβολα του μαρτυρίου, εξακολουθούν να στέλνουν μηνύματα ειρήνης και συναδέλφωσης των λαών του κόσμου. Μάλιστα ακόμη και σήμερα στην πόλη των Καλαβρύτων δεν παίζει  δυνατά μουσική σε ένδειξη πένθους ενώ οι κάτοικοι δεν απλώνουν τα ρούχα τους από την πλευρά του μνημίου σε ένδειξη σεβασμού.Στα Καλάβρυτα η Χρυσή Αυγή ψηφίστηκε από 635 πολίτες.

Στο Δίστομο της Βοιωτίας στις 10 Ιουνίου 1944 έγινε μια ακόμη άγρια σφαγή άοπλων πολιτών. Οι ναζί του Χίτλερ εκτέλεσαν 218 πολίτες, ανάμεσά τους ανήμπορους γέρους, έγκυες γυναίκες και αβάπτιστα μωρά.

Στο Δήμο Διστόμου - Αράχωβας - Αντικύρων η Χρυσή Αυγή έλαβε 335 ψήφους.
Σε μια χώρα όπου κατοικούν περίπου 1,5 εκατομμύριο μετανάστες, νόμιμοι και παράνομοι, η εξίσωση που κάνει η Χρυσή Αυγή είναι απλή. Αν φύγουν οι μετανάστες οι περίπου ίσοι στον αριθμό άνεργοι Έλληνες θα βρουν δουλειά. Το επιχείρημα απλοϊκό και δεν λαμβάνει υπ’ όψιν του πολλές παραμέτρους, όπως π.χ. ότι πολλοί Έλληνες αρνούνται ακόμη να κάνουν τις εργασίες στις οποίες απασχολούνται οι ξένοι, όμως η απήχηση του επιχειρήματος ήταν εντυπωσιακή, αν κρίνουμε από το εκλογικό αποτέλεσμα.

Πολλοί ισχυρίζονται, επίσης, ότι η άνοδος της Χρυσής Αυγής είναι αποτέλεσμα της αδιαφορίας του κράτους που επί πολλά έτη αρνείται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, της εγκληματικότητας, της ανασφάλειας στην καθημερινή διαβίωση των πολιτών και ότι τα μέλη της Χρυσής Αυγής προσφέρουν υπηρεσίες σε ανήμπορους πολίτες υποκαθιστώντας το κράτος που δεν λειτουργεί και αδιαφορεί για την προστασία των πολιτών. Σωστά υποστηρίζουν ότι εφόσον οι πολιτικοί δεν έχουν επαφή με την καθημερινότητα των πολιτών και ζουν προστατευμένοι και αποστασιοποιημένοι από την πραγματικότητα βυθισμένοι μέσα στην αλαζονεία τους εξέθρεψαν οι ίδιοι με την συμπεριφορά και την αλαζονεία τους το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής.

Έσπειραν ανέμους και θέρισαν θύελλες. Το φαινόμενο αυτό της ανόδου της Χρυσής Αυγής που προέκυψε στις πρόσφατες εκλογές πρέπει να προβληματίσει βαθιά την ελληνική κοινωνία. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο άλλος μεγάλος νικητής των εκλογών, κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει οποιεσδήποτε κυβερνητικές ευθύνες. Και ο ΣΥΡΙΖΑ, και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή στήριξαν τη στρατηγική τους στην μπλόφα της καταγγελίας του μνημονίου και των δανειακών συμβάσεων, μπλόφα, η οποία φυσικά κατέρρευσε.

Το οικονομικό, επιχειρηματικό κλίμα χειροτερεύει συνεχώς, οποιαδήποτε ελπίδα για ξένες επενδύσεις μοιάζει φαρσοκωμωδία υπό τις υπάρχουσες συνθήκες, δεν υπάρχει καμιά δυνατότητα για την άμεση αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Είναι φανερό ότι ο δικομματισμός οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία, η ακυβερνησία επιταχύνει την οικονομική εκτροπή που θα οδηγήσει στο κοινωνικό χάος.

Ένας νέος δικομματισμός στήνεται μεταξύ Νέας Δημοκρατίας-ΣΥΡΙΖΑ με τη Δεξιά να καταγγέλλει τους αντιευρωπαϊστές και την Αριστερά τους μνημονιακούς. Η δε στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή απομόνωση και η εφαρμογή του οικονομικού του προγράμματος θα προκαλέσει οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση.

Είναι περισσότερο από προφανές ότι οι ευθύνες της χώρας αυτή τη στιγμή είναι τεράστιες και οι ηγέτες της μικροί. Αποδεικνύει, επίσης, πόσο είναι πάντα επίκαιρος ο Μακρυγιάννης που υποστήριζε ότι θα έπρεπε να είμαστε στο «εμείς» και όχι στο «εγώ».

Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Κοινωνική Ασφάλιση

Έχουμε σύστημα κοινωνικής ασφάλισης άδικο, αναποτελεσματικό και εχθρικό στην νέα γενιά. Στην Ελλάδα το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης λειτούργησε ως εξάρτημα ενός  παθολογικού πολιτικού συστήματος και επί δεκαετίες χαρακτηρίστηκε από εκατοντάδες ειδικές συντεχνιακές ρυθμίσεις που εξασφάλιζαν οι πολιτικά ισχυρές ομάδες του πληθυσμού εις βάρος των φτωχότερων και των πιο παραγωγικών Ελλήνων, αλλά και εις βάρος των ίδιων των παιδιών τους.  Όλοι οι Έλληνες ήταν ίσοι, αλλά αν παρακολουθούσε κανείς τις ασφαλιστικές ρυθμίσεις κάποιοι Έλληνες ήταν «πιο ίσοι» από τους υπολοίπους. Λιγότερο ίσοι από όλους οι εργαζόμενοι του αύριο που πληρώνουν όλο και περισσότερο και δικαιούνται όλο και λιγότερα.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ένα σύστημα το οποίο ήταν (και παραμένει ακόμα σε σημαντικό βαθμό) οικονομικά εκτροχιασμένο, το οποίο λειτουργεί εις βάρος του απλού εργαζόμενου του ιδιωτικού τομέα λόγω των τεράστιων εισφορών,  της  μαζικής εισφοροδιαφυγής (από ασυνεπείς εργοδότες) και  μιας  σύνταξης κατά κανόνα μικρότερης από αυτή που αντιστοιχεί στις εισφορές που κατέβαλε. Για κάποιες ισχυρές συντεχνιακές ομάδες αντίθετα  προσφέρει  προνομιακές συντάξεις και παροχές πολύ μεγαλύτερες από τις εισφορές που κατέβαλαν, ενώ για κάποιους άλλους (κυρίως δημοσίους υπαλλήλους), το σύστημα έμεινε επί δεκαετίες αδιαφανές καθώς ποτέ δεν καθορίστηκαν οι εισφορές που θα κατέβαλε ο «εργοδότης» δημόσιο και το ύψος των συντάξεων ήταν αντικείμενο διαρκούς πολιτικής διαπραγμάτευσης, όπου επικρατούσε κάθε φορά το δίκαιο του ασφαλιστικά ισχυροτέρου.

Παρακάτω βρίσκονται μερικές προτάσεις για την αντιμετώπιση όλων αυτών των φαινομένων ώστε να αρχίσει η εξυγίανση των ασφαλιστικών φορέων. Είναι προτάσεις ξεκάθαρες και άμεσα εφαρμόσιμες.

- Αξιολόγηση και πιστοποίηση όλων των φορέων -δημόσιων και μη, κερδοσκοπικών και μη- παροχής υπηρεσιών μέριμνας και κοινωνικής φροντίδας. Κατοχύρωση του δικαιώματος επιλογής των ίδιων των επωφελούμενων των παροχών κοινωνικής πρόνοιας, για τον φορέα και τον  τρόπο με τον οποίο θα αξιοποιήσουν τις ενισχύσεις που λαμβάνουν, έτσι ώστε, μέσω του ανταγωνισμού, να μείνουν στο χώρο φορείς που συνδυάζουν τεχνογνωσία, αποτελεσματικότητα και ευαισθησία, μειώνοντας το συνολικό διαχειριστικό κόστος. Πρόταξη σε όλες τις παροχές κοινωνικής πρόνοιας της διάστασης του φύλου, της αναπηρίας και της δυσκολίας πρόσβασης στην αγορά εργασίας.

- Αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος, επί τη βάσει της αρχής: Ό,τι εισφέρεις, το παίρνεις πίσω τοκισμένο, με δημιουργία από το κράτος ατομικών συνταξιοδοτικών λογαριασμών με βάση τις εισφορές που πληρώνουν οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες. Η σύνταξη θα αποτελείται από τρία μέρη (τρείς πυλώνες). Την εθνική σύνταξη, την βασική ανταποδοτική και την επικουρική σύνταξη.

- Ειδικές πρόνοιες για τις μητέρες. Με τη μορφή επιδότησης των ασφαλιστικών τους εισφορών (ιδίως για περιόδους εγκυμοσύνης, λοχείας, πολλαπλής μητρότητας κ.λπ.), έτσι ώστε να εξασφαλίζουν περισσότερο ισότιμη αντιμετώπιση από τους εργοδότες και να μπορούν να υπερβαίνουν τις ανισότητες που υπάρχουν σήμερα στην αγορά εργασίας, χωρίς να παραβιάζονται οι ευρωπαϊκές αρχές περί ισότητας των φύλων. Προστασία με αντίστοιχο τρόπο των ομάδων του πληθυσμού με προβλήματα στη συμπλήρωση πλήρους ασφαλιστικού βίου, όπως οι άνεργοι, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, οι παλιννοστούντες.