Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Χρειαζόμαστε σύγχρονη και πραγματικά δωρεάν δημόσια υγεία (Μέρος 1)

Οι προτάσεις της Δημοκρατικής Συμμαχίας για την δημόσια υγεία αλλά και του εκσυγχρονισμού της είναι πολύ συγκεκριμένες και πρέπει να τις στηρίξουμε όλοι μας ώστε να εφαρμοστούν άμεσα χωρίς άλλες καθυστερήσεις.
Εξορθολογισμός των πάσης φύσεως δαπανών με άμεσο περιορισμό της σπατάλης για τις προμήθειες υλικών μέσω ενός σύγχρονου και διαφανούς συστήματος προμηθειών.

Δραστική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης με την καθιέρωση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης (ηλεκτρονική διασύνδεση όλων των εμπλεκομένων φορέων) και την προώθηση γενόσημων φαρμάκων με διασφάλιση των απαραίτητων προδιαγραφών, μέσω ουσιαστικών ελέγχων από τον ΕΟΦ, αλλά και αναθεώρηση της σχετικής νομοθεσίας που καθορίζει την τιμή τους σε σχέση με τα πρωτότυπα.

Καθιέρωση θεραπευτικών πρωτοκόλλων που εφαρμόζονται σε ειδικές ομάδες ασθενών με δαπανηρές
θεραπείες με στόχο τον έλεγχο και την μείωση της δαπάνης.

Καθιέρωση της ηλεκτρονικής κάρτας υγείας με τη λογική του Υγειονομικού δια βίου Σχεδιαστικού Φακέλου LPR (Life Planning Record), που θα συμβάλλει σε πολλά επίπεδα στην καλύτερη διαχείριση προβλημάτων που αφορούν τόσο τον ασθενή, όσο και το ίδιο το σύστημα, όπως προκλητή ζήτηση, κατευθυνόμενη συνταγογράφηση, κατάχρηση του δικαιώματος ελεύθερης επιλογής, ευκολία πρόσβασης, καταπολέμηση της γραφειοκρατίας.

Τεχνοκρατικό σχεδιασμό για τις μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας, με κριτήρια γεωγραφικής και πληθυσμιακής κατανομής, ηλεκτρονική διασύνδεση των υποδομών, καθώς και ευρεία χρήση της τηλειατρικής.

Εθνική στρατηγική πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης των ασθενειών, με συστηματική προσπάθεια βελτίωσης του τρόπου ζωής (διατροφή, κάπνισμα, κίνηση, αποφυγή βλαπτικών περιβαλλοντικών παραγόντων), τόσο στο πλαίσιο γενικευμένων εκστρατειών, όσο και εξατομικευμένα στο πλαίσιο του συστήματος πρωτοβάθμιας περίθαλψης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: