Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Χρειαζόμαστε σύγχρονη και πραγματικά δωρεάν δημόσια υγεία (Μέρος 2)

Συνέχεια μέρους 1ου.

Κορυφαία μας επιλογή, είναι ο πολίτης να έχει ισότιμη, ποιοτική και αποτελεσματική πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας, να μην ταλαιπωρείται, να μην ξοδεύεται και να έχει ελεύθερη επιλογή γιατρού. Αξιοποιούμε το θεσμό του οικογενειακού γιατρού (γενικός γιατρός, παθολόγος, παιδίατρος) με δυνατότητα διεύρυνσης και στην Οδοντιατρική πρωτοβάθμια φροντίδα. Ο οικογενειακός γιατρός, θα επιλέγεται ελεύθερα και θα αμείβεται ανάλογα με τον αριθμό των ασφαλισμένων που τον επιλέγουν.

Οι επισκέψεις στον οικογενειακό γιατρό είναι απεριόριστες. Οι γιατροί των άλλων ειδικοτήτων επιλέγονται ελεύθερα και αυτοί από τους ασφαλισμένους. Κωδικοποιούνται όμως εξ’ υπαρχής, σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα, όλες οι ιατρικές πράξεις και οριοθετούνται όσες από αυτές θα περιλαμβάνονται στην ιατρική επίσκεψη. Οι γιατροί των ειδικοτήτων αμείβονται κατά ιατρική επίσκεψη με συνδυασμό των συστημάτων fee for service και global budgeting.

Σταδιακή εφαρμογή της μεθόδου χρηματοδότησης με βάση τις ομοιογενείς διαγνωστικές κατηγορίες (DRG). Έτσι, η χρηματοδότηση θα γίνεται ανά ασθένεια και όχι ανά νοσηλεία. Αυτή η μέθοδος χρηματοδότησης, εφαρμόζεται σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρώπης και έχει το πλεονέκτημα, πέραν των άλλων, ότι είναι η πλέον ολοκληρωμένη μέθοδος αξιολόγησης της δραστηριότητας της κάθε νοσηλευτικής μονάδος και των επιμέρους τμημάτων.

Ανάπτυξη τριτοβάθμιας φροντίδας όπως οι μεταμοσχεύσεις, τα κέντρα τραύματος κα. Ανάπτυξη επίσης της Ιατρικής της Εργασίας με στόχο την βελτίωση των συνθηκών εργασίας και την πρόληψη
επαγγελματικών ατυχημάτων και παθήσεων. Ενας ακαδημαϊκός τίτλος Νοσηλευτικής με αντίστοιχες ειδικότητες των τομέων Ιατρικής.

Καθολικά και ολοκληρωμένα προγράμματα θεραπείας των εξαρτημένων ασθενών, για να αποδώσουν καρπούς τα θεμέλια της πρόληψης και καταστολής, στον ασυμβίβαστο αγώνα κατά των
ναρκωτικών.

Νοσοκομεία για παροχή Δημόσιας Περίθαλψης απόλυτης κάλυψης με ασφαλιστική κοστολόγηση, ισχύουσα ισότιμα στον Ιδιωτικό τομέα Υγείας.